Dikuasakan oleh Blogger.
RSS

.: PERANCANGAN KEWANGAN :.

Langkah-langkah untuk mengurus kewangan anda : Terdapat 4 langkah yang perlu diambil tahu :

Langkah 1
Menetapkan matlamat kewangan anda

Matlamat kewangan mencerminkan apa yang anda hendak lakukan dengan wang anda dalam tempoh yang tertentu.  Penentuan matlamat akan memastikan anda berbelanja serta menyimpan secara teratur untuk mencapai matlamat anda.  Matlamat ini berbentuk jangka masa pendek, sederhana atau panjang bergantung kepada faktor-faktor seperti usia, pendapatan, taraf perkahwinan dan jumlah tanggungan.

Contoh : 
Jangka masa pendek - Melangsaikan hutang KAD KREDIT
Jangka masa sederhana - membeli kereta.  membeli rumah
Jangka masa panjang - simpanan untuk persaraan

Langkah 2
Jejaki ke mana perginya wang anda
Seterusnya anda perlu memantau tabiat berbelanja anda.  Mulakan dengan merekod segala perbelanjaan dalam tempoh tertentu.  Contohnya selama lapan minggu, ini bertujuan untuk mengetahui ke mana wang anda telah di belanjakan bukan untuk mengurangkan perbelanjaan.

Langkah 3
Menilai tabiat berbelanja anda
Anda perlu menilai tabiat berbelanja sekiranya anda tidak mempunyai sebarang lebihan wang pada akhir bulan atau ingin meningkatkan jumlah simpanan.  teliti senarai perbelanjaan harian dan nilai sama ada ia merupakan keperluan atau kehendak. kurangkan perbelanjaan yang berkaitan dengan kehendak.  kenalpasti dan elak tabiat buruk ketika berbelanja.

Langkah 4 
Menulis rancangan perbelanjaan anda
Setelah anda mengkaji tabiat berbelanja anda.  anda boleh membuat pelan perbelanjaan yang akan membantu anda mencapai matlamat kewangan anda.  anda boleh menggunakan "Buku Pengurusan Belanjawan Keluarga" yang diterbitkan oleh Bank Negara Malaysia untuk membantu pengguna membuat dan memantau perbelanjaan harian.  bulanan dan tahunan.

PESANAN : JIMAT AMALAN YANG MULIA
[taip kelam kabut sebab nak keluar jam 9.30 am.  nasib baik sempat ada 4 minit dah selesai taip entry ini]

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS